Thursday, November 26, 2015

Pelaburan untuk anakBagi ibubapa,

tak salah kita mula melabur untuk anak kita. Kalau boleh, seawal yang mungkin. Sebabnya, jangka masa yang kita ambil, boleh cukup (insha Allah) untuk kegunaan anak anak kita bila mereka sudah dewasa nanti. Contoh paling senang, ketika berumur 18 tahun: mungkin untuk masuk kolej atau kereta untuk mereka guna.


Paling asas, yang banyak disarankan adalah insurans/takaful. Pelan insurans/takaful untuk anak anak, adalah gabungan simpanan + perlindungan. Simpanan, untuk kegunaan mereka nak masuk kolej nanti. Perlindungan untuk kes kecemasan seperti kemalangan dan sakit kritikal.


Opsyen lain, akaun pelaburan. Paling popular bagi orang Melayu, akaun pelaburan ASB (akaun remaja) dan Tabung Haji. Opsyen lain, kebanyakan Bank ada tawarkan akaun pelaburan Junior. Boleh buat pelaburan atas nama anak anak.


Kenapa digalakkan buka akaun pelaburan untuk mereka awal?
1- Pelaburan adalah untuk jangka panjang. Kita tak dapat untung banyak dalam tempoh 1-2 tahun. Nak cantik keuntungan tu, kadang kadang 5-10 tahun .

2- Lagi lama kita melabur, keuntungan makin banyak. Ini yang kita perlukan nanti. Lagipun, dalam masa 10 tahun lagi, kita kurang runsing untuk kegunaan mereka jika menyimpan sejak awal.
No comments:

Post a Comment