Saturday, October 17, 2015

kenapa orang kaya bertambah kaya?

Kadang kadang, geram juga, kan? bila orang kaya bertambah kaya.

Saya kaitkan dengan masalah kewangan, sebab ramai macam saya, nak jadi golongan tu.

Kita tengok dulu kenapa mereka boleh bertambah kaya
a) mereka tahu ilmu cukai dan pengecualian cukai.
    Cukai yang biasa kita bayar: Cukai pendapatan, cukai jalan, cukai barangan (senyap-senyap je kena cukai)

b) mereka urus kad kredit, bil, saman dan pinjaman on-time
 


Agak berbeza sikitlah, kita denga mereka ni. Tapi, walau tak berapa nak kaya, kita boleh buat serba sikit macam mereka ni.

a) ada kes kita dapat pengecualian cukai (pendapatan)
 
Bagi pembelian buku, caruman persaraan dan insurans/takaful, kita boleh dapat pengecualian cukai. Tak rugi beli buku pendidikan, cukai lepas, ilmu dapat.

Untuk simpanan persaraan, insurans/takaful dan simpanan pendidikan anak anak, kita dapat double bonus. Aset dapat (simpanan kecemasan), elak cukai pun dapat. Betul lah, insurans/takaful, simpanan persaraan dan pendidikan ni kita tak boleh keluarkan suka suka hati. Tapi, jaminan bila ada keperluan nanti, selain kurangkan kos yang tak perlu.


b) kad kredit, bil, saman dan pinjaman

Ada diskaun bila bayar awal atau on-time.

Sebagai contoh, kad kredit dan bil utiliti (air, elektrik, internet) ada caj bayaran lewat. bila kita bayar awal atau on time, sekurang kurangnya kita dah boleh elak perbelanjaan yang tak perlu.
Motivasi: Buat apa kita bayar benda yang tak perlu? denda bayar lewat tu tak perlu

Saman, ya saman trafik. Bila kita bayar  dalam masa seminggu- 2 minggu, kita boleh dapat diskaun dari jumlah sebenar. Bila tunggu surat mahkamah, dah terlambat. Silap hari kena tambah caj.
Motivasi: Kalau tak kena saman, lagi baik sebenarnyaIni antara yang kita boleh buat. Walaupun kita tak boleh kaya serta merta, sekurang kurangnya ada perbelanjaan kita boleh elakkan.


No comments:

Post a Comment