Tuesday, August 25, 2015

Motivasi pelabur: mula melabur

Bila dah tahu kenapa kita mahu melabur, peringkat seterusnya, mulakan pelaburan.

Tapi, asasnya kena tahu juga bagaimana dan bila kita mula melabur. Tak adanya nak main terjah tak tentu pasal

a) Jumlah modal yang kita ada. kalau boleh. Dari jumlah besar modal yang ada, kita bahagi tiga. Untuk permulaan, kita masukkan bahagian pertama dulu. bila dah nampak boleh untung, baru masukkan bahagian kedua dan ketiga.

b) Prestasi tahun tahun lepas bukan jaminan prestasi akan datang. Memang betul, kita tengok prestasi lepas. tapi ia bukan jaminan 100%. sebagai perbandingan antara dana-dana yang ada, mungkin.

c) Insurans/Takaful bukan cara terbaik untuk pelaburan. Memang la insurans dan takaful sekarang ni ada pelan berkaitan pelaburan atau takaful + simpanan. Tapi, revise balik, kita ambil insurans/takaful untuk lindungi diri dari risiko. Itu matlamat utama, simpanan dan pelaburan ni, tambahan saja. Bagi sesetengah orang, lagi baik dari tak ada apa apa. Bagi saya, mungkin lebih baik tapi bukan terbaik.

d) Simpanan kecemasan. Balik kepada modal yang kita ada. Ia bukan dari simpanan kecemasan atau untuk kegunaan harian kita. Ada je saya jumpa, hari ni nak melabur, dah fikir, "kalau minggu depan nak pakai beli barang macam mana" atau "kalau kecemasan (demam atau kereta rosak) nak ambil duit mana?".  Simpanan ni, kita patut dah ada dah. tak melabur pun kena ada. Modal yang kita akan gunakan adalah lebihan tunai yang kita sanggup tak usik dalam tempoh 1- 3 tahun. lagi lama lagi bagus.


Kredit:
www.pakdi.net
www.mohdzulkifli.com

No comments:

Post a Comment