Tuesday, June 16, 2015

Pengaruh perayaan dalam berbelanja

Selamat menyambut Ramadan semua.

Seusai Ramadan, nanti kita akan merayakan 1 Syawal. Berbulan sebelum itu, pasti ramai yang buat persediaan awal seperti sedikit simpanan untuk balik kampung dan rumah terbuka. Tidak lupa, baju raya. Walau sedikit, pasti ada peruntukan.

Musim perayaan, yang saya lihat, kadang kadang jadi satu perlumbaan. Orang lain buat, kita pun nak buat, kalau boleh. Contoh paling senang, baju raya. Mungkin kita cuma perlu 2 pasang baju raya (bersama kasut). Dek kerana kawan membeli 5 pasang baju, kita nak beli 5 juga.  sebelum kita terpengaruh dengan emosi raya, meh kita semak apa yang perlu dan tak perlu untuk dibelanja

Perlu:
1- Zakat fitrah (wajib)
2- sedekah/wakaf (sunat)
3- perbelanjaan untuk melawat saudara dan keluarga

Agak perlu:
1- baju raya. Yang bertahap wajib, sepasang saja. yang kedua dah 'sunat'. yang ke tiga dan seterusnya, dah jadi membazir.
2- kuih raya. Ikut berapa ramai yang akan ada @ datang ke rumah kita. Kalau dah seminggu kita di kampung, adik beradik lain pun beli kuih raya juga, tak perlu la berkotak kotak.
3- budjet duit raya. ini hak peribadi sebenarnya. termasuk dalam konteks sedekah. Cuma nak add-on sikit, kalau boleh utamakan anak orang susah, orang susah dan orang tua. Kita selalu terbalik, anak orang senang kita hulur (kadang kadang banyak). datang orang miskin, orang tua, tak hulur la pulak... 


(langsung) tak perlu:
1- Cadar, sofa, perabot dan tirai baru. Kalau semata mata untuk raya, tak perlu. tukar bila rosak saja.
2- Kereta - tak perlu beli baru @ tambah aksesori. Yang agak-agak biasa ni, jangan suka suka sewa kereta untuk beraya.
No comments:

Post a Comment