Sunday, August 17, 2014

Hutang: Antara nikmat dan bencana

Hutang. Perkara yang sudah sinonim dengan masyarakat sekarang. Paling tidak, kereta motor kita. Belum lagi hutang hutang lain seperti pinjaman pelajaran, pinjaman beri rumah dan sebagainya.
Sebenarnya, hutang sama seperti perangkap samar. Atas kepada kita, mahu redah dan bahayakan diri atau berhati hati dengannya. Bukan semua tempat atau barang kita boleh berhutang. Jerat hutang memang bahaya.

Ya, akan ada yang cakap, “Susah tak ambil loan langsung sekarang. ” atau “Macam mana nak senang kalau tak ada loan”. 2 jawapan ni sebenarnya bagi 2 situasi. Situasi pertama, memang ada tempat kita terpaksa ambil loan. Tapi syaratnya memang kita tak ada pilihan atau pilihan terhad. Situasi kedua, saya tak terima terus alasan tak senang kalau tak ada loan. Sebabnya saya senaraikan di bawah

  •       Ada loan sebenarnya tak senang. Kalau beli tunai, kita jimat wang faedah/interest.
  •          Tiap tiap hujung bulan akan sakit kepala untuk bayar benda yang tak perlu. Kalau simpan, boleh buat beli benda lain
  •          Akan sakit hati bila musim/trend berubah. Kalau tak refinance atau tambah loan, tak dapat model baru.
  •          Boleh hilang kawan/saudara dek hutang yang tak perlu.Pendapat peribadi saya, kalau ada pilihan beli tunai, itu lebih baik. Sekali bayar, bulan depan tak pening dah. Duit lebih boleh simpan untuk kegunaan lain. Yang tak senang bila tak ada loan ni, banyaknya sebab ikut trend. Tak perlu pun tak apa, melainkan kita memang mampu.

No comments:

Post a Comment